Material för
planering & kommunikation

Resurser och information anpassade för att stödja implementeringen, med skräddarsytt material för olika målgrupper
Write your awesome label here.
Verktyget erbjuder instruktionsvideos, lärarhandledningar och planeringsstöd för en smidig start.
Skräddarsytt material för elevhälsopersonal finns som underlag för samtal och vetenskaplig rapport baserad på verktygets modulteman.
Information, presentationer och videor underlättar skolans kommunikation med vårdnadshavare.

material för olika målgrupper

PEDAGOGER | MENTORERv

ELEVHÄLSA

VÅRDNADSHAVARE

Information för personal

Här hittar du resurser för personalen som ska arbeta med lärverktyget

MAIL TILL SKOLPERSONALEN

Förslag på övergripande information att maila ut till personalen som ska arbeta med lärverktyget

LATHUND

Ni kan enkelt få tillgång till en överskådlig guide genom att ladda ner vår praktiska lathund.

Forskning bakom Mobilfri Skola

En sammanfattning av forskningsläget kring vad som händer när skolor blir mobilfria samt samlade erfarenheter och checklista för smidig övergång.

Introfilmer

Korta videos (ca 5 min) som introducerar lärverktyget översiktligt. Klicka på videon för delbar länk.

ELEVHÄLSANS VIKTIGA ROLL

Här erbjuds en samling resurser speciellt utformade för elevhälsans personal kopplat till lärverktyget/ utbildningsprogrammet
Empty space, drag to resize

NEDLADDNINGSBART ELEVHÄLSAN


Mer utförlig information om lärverktyget Det syns inte för för personal inom elevhälsan alternativt för pedagoger eller andra representanter för barn och unga. 


Empty space, drag to resize

Infobrev om Det syns inte-appen

Appen innehåller evidensbaserade tips och strategier för att sträva mot balans i den mentala tallriksmodellens alla tårtbitar. Den kan med fördel
lyftas in i samtal med elever under elevhälsosamtalet i skolan.

Mall för elevsamtalet

Den mentala tallriksmodellen är ett verktyg för att prata om balans i olika delar av livet, som sömn, motion, relationer och återhämtning. Under elevhälsosamtalet används modellen för att hjälpa elever identifiera styrkor och områden där de kan behöva stöd för att må bättre.

Fördjupad kunskap • Rapporter

Den mentala tallriksmodellen är ett verktyg för att prata om balans i olika delar av livet, som sömn, motion, relationer och återhämtning. Under elevhälsosamtalet används modellen för att hjälpa elever identifiera styrkor och områden där de kan behöva stöd för att må bättre.

VÅRDNADSHAVarnas ENGAGEMANG

För att underlätta kommunikationen och motivera vårdnadshavarna att aktivt stödja arbetsinsatserna hemifrån, tillhandahåller vi resurser här:
Empty space, drag to resize

ÖVERGRIPANDE INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARE

INFO VåRDNADSHAVARE

Onepager med information för vårdnadshavare 
att ladda ned och skicka ut via skolans kommunkationskanaler. 

ANNONS FÖR INFORMATIONSSPRIDNING

PDF • Informationsannons om utbildningsprogrammet för mailutskick eller informationssida till vårdnadshavare.

POWERPOINT TILL FÖRÄLDRAMÖTEN

Presentationsunderlag för föräldramöte med introduktion och fördjupad information om forskningsläget kring sömn. För att ändra eller välja bilder, kopiera slides eller ladda ner via "File" > "Download".

FÖR BÄTTRE DIGITAL BALANS 

Här hittar du forskningsbaserade tips om hur ni kan hitta bra gemensamma förhållningssätt kring digitala medier. Baserade på Folkhälsomyndighetens rekommendationer 2024.

Filmer till Vårdnadshavare

Korta filmer per modul ger vårdnadshavare stöd och inspiration för att hjälpa hemifrån. Sidan innehåller även fördjupningsmaterial och referenser.

Koppling till skolämnen

Det finns kopplingar mellan vårt material och det centrala innehållet inom flera skolämnen. Modulerna kan med fördel användas i ämnesundervisningen. I guiden nedan ser du vilken modul som passar var.

FAQ

Hur kommer man igång som skola?

För att en skola eller årskurs ska börja arbeta med materialet rekommenderar vi att man tittar på våra tre korta uppstartsvideos. Programmet är utvecklat för att videomodulerna ska kunna användas under mentorstiden i skolan där mentorn faciliterar diskussioner och övningarna i klassrummet. Korta informationsvideos inför varje modul finns till mentorerna som förberedelse. Elevhälsan, som har fördjupad kunskap i frågor som berörs i materialet, och mentorerna som kommer att leda diskussionerna i klassrummet har nyckelroller vid implementeringen av det förebyggande programmet. Eftersom detta är komplexa frågor som behöver arbetas med kontinuerligt är det viktigt att man tänker och planerar långsiktigt utifrån arbetets genomförande även om modulerna också kan användas för att inspirera vid enstaka tillfällen. 

Passar frågorna in i något specifikt ämne utifrån läroplanens centrala innehåll?

"Den mentala tallriksmodellen” samt “Den formbara hjärnan” går att koppla väl till det centrala innehållet inom Idrott och Hälsa samt Biologi (LGR 22: Hälsa och levnadsvanor respektive Kropp och Hälsa; GY11: Biologi 2, Organismens funktion, Psykologi 1, 2a och 2b). “Ta kontroll över din uppmärksamhet” passar även väl in i Psykologi på gymnasiet. Modulen “Prestera utan ångest” matchar även det centrala innehållet för Idrott och Hälsa (LGR 22) utifrån “Spänningsreglering och mental träning”. “Den formbara hjärnan” samt “Sociala medier och spel” innehåller även delar från Samhällskunskap (LGR 22: SO Information och kommunikation, GY11: Samhällskunskap 1a1, 1a2). För vissa moduler finns också fördjupningsuppgifter som passar väl in i ovan nämnda ämnen samt Svenska utifrån både läsande och skrivande av texter kopplade till modulerna. Dessa övningar finns kostnadsfria att ladda ned i Learnworlds under fliken Lektionsmaterial. Är du lärare och vill bidra med lektionsupplägg kopplade till dessa frågor? Maila oss på info@artsandhearts.se så gör vi dem tillgängliga för alla!

Vilka åldrar lämpar sig materialet för?

Materialet är utformat för högstadiet och gymnasiet men där mentorn/pedagogens omdöme utifrån klassens behov och mognadsnivå avgör vilka moduler som ska arbetas med. Modulerna “Ta kontroll över din uppmärksamhet”, “Prestera utan ångest” samt “Den mentala tallriksmodellen” fungerar väl för alla åldrar medan “Forma din hjärna” samt “Sociala medier och spel” är något mer avancerade. 

Kan man använda materialet på en temadag?

Det går mycket bra att använda som byggstenar under en temadag där diskussionerna med fördel kan utvecklas och diskuteras utifrån olika roller och ansvar. Modulerna kan också gärna användas vid föräldramöten för att involvera hemmet i dessa frågor som rör hela elevens mående och förutsättningar för lärande. 

Har modulerna material för flera tillfällen?

Varje modul är utformad med material för ca 3-4 tillfällen. Den första lektionen i varje modul passar in i en mentorstid på cirka 45-60 minuter, de nästkommande går att göra på kortare tid om så önskas. Dessa innehåller video med återblick och ytterligare förklaringar samt fördjupningsmaterial och övningar. Kom ihåg att lärverktyget är flexibelt och går att anpassa utifrån dina egna behov som pedagog/mentor/elevhälsopersonal. 

Finns det material riktat till vårdnadshavare?

Ja, varje modul har egna kortare filmklipp på ca 5 min riktat till viktiga vuxna om hur de kan stötta ungdomen hemifrån. Dessa filmer finns som en länk skolan kan skicka ut eller lägga på en digital skolplattform för vårdnadshavare att ta del av. De lämpar sig också väl att använda vid föräldramöten för att få igång engagemang för gemensamma förhållningsregler kring exempelvis läggtider eller digital balans hemma. 

Finns det forskning kopplat till programmet?

Materialet vilar på vetenskaplig forskning och fakta och är utvecklat tillsammans med forskare vid Karolinska Institutet. Det har också granskats av psykologer, kuratorer och i sin helhet utvärderats av elever från 6 högstadieskolor som genomfört programmet tillsammans med deras mentorer och elevhälsa. Forskning vid Karolinska Institutet i samarbete med RISE bedrivs även på effekten av programmet. Under rubriken "Vetenskap" hittar du mer information om våra egna rapporter.