Kommunicera livsviktig forskning till unga och deras viktiga vuxna och hjälpa dem att omsätta kunskapen till färdigheter för att bättre kunna möta livets upp- och nedgångar.
Photo Fredrick Francke
Det syns intes målsättning är att bidra till förebyggande och hälsofrämjande insatser för barn och ungas välbefinnande
Vi strävar efter att göra vetenskap tillgänglig och begriplig för alla. Vårt syfte är att stödja grund- och gymnasieskolor samt yrkesverksamma som arbetar med unga i deras vardag, i deras främjande och förebyggande elevhälsoarbete. Lärverktyget Det syns inte bidrar till skolors systematiska och hälsofrämjande insatser med fokus på lättare psykiska hälsoproblem relaterade till ungdomars förändrade livsvanor i ett alltmer digitaliserat samhälle. Metoden är vetenskapligt baserad och har som slutmål att stärka ungas välmående och undanröja hinder för lärande.
Lärverktyget används av skolpersonal, vårdpersonal och ungdomsledare tillsammans med elever, barn och ungdomar, antingen i klassrumsmiljö, i grupp eller en-till-en. I lärverktygets moduler kombineras en högkvalitativ dramaserie med vetenskapliga budskap från experter och forskare som varvas med interaktiva övningar och experiment. Det vetenskapliga innehållet bygger på den senaste forskningen inom kognitiv neurovetenskap, psykologi och beteendevetenskap.
Det syns inte har tidigare varit engagerade i ett treårigt utvecklingsprojekt i samarbete med Linköpings kommun, där det pedagogiska verktyget användes i kommunens högstadie- och gymnasieskolor. Projektet fick stöd av Allmänna Arvsfonden. Metodologin har utvärderats genom en forskningsstudie i samarbete med Karolinska Institutet med stöd av forskningsmedel. Resultaten av studien kommer att publiceras under våren 2025.
Det syns inte har idag över 9 500 användare, inkluderande personal inom skola och elevhälsa, vårdgivare, socialförvaltning, kommunalt aktivitetsansvar (KAA), ungdomsledare i föreningar och andra representanter - i Sverige, Finland och Åland.
MEDARBETARE
ANNI GROSSE
VERKSAMHETSLEDARE
anni (@) detsynsinte.se
Elias Nyberg
PRODUKTANSVARIG
elias (@) detsynsinte.se
Sissela Nutley, PhD
VETENSKAPLIGT ANSVARIG
sissela (@) detsynsinte.se
Support
för våra användare
support (@) detsynsinte.se
SAMARBETEN
Vi samverkar med regioner, kommunalförbund, kommuner, skolkoncerner, huvudmän, föreningar och vårdgivare för barn och unga
Empty space, drag to resize
Regioner • Kommunalförbund • kommuner
Kommunen initierar antingen ett pilotprogram eller ett bredare initiativ där Det syns inte används på flertalet skolor. Personal får introduktion och stödjande vägledning för att säkerställa effektiv implementering och framsteg.
SKOLOR
En skola kan introducera lärandeverktyget antingen genom att implementera det i specifika elevgrupper eller genom att inkludera samtliga eller majoriteten av elever och personal. Introduktionsprogram för personal samt uppstart för elever är valbara alternativ.
Vårdgivare
Vårdgivare och elevhälsan använder utbildningsverktyget som en tidig insats i sitt hälsofrämjande arbete, antingen individuellt eller i små grupper. Verktyget bidrar till att öka medvetenhet hos målgruppen och främja livskunskaper i vardagen.
Under sömnen återhämtar sig kroppen både fysiskt och mentalt. Den största återhämtningen sker under sömnfasen med djupsömn som förekommer främst i början av nattsömnen. Den största hjälpen för att hantera känslor sker däremot under drömsömnen som framförallt sker ju längre man sovit varför antalet timmar är viktiga för att göra oss känslomässigt motståndskraftiga. Sömnbrist gör oss låga på energi, mer känsliga, lättirriterade och nedstämda.
Sömnbehov vid olika åldrar / Natt
2-5 år: 11-13 timmar
6-12 år: 10-11 timmar
13-18 år: 8-9 timmar
Vuxna: 7-9 timmar
MENTALA TALLRIKSMODELLEN
MOTION
VARFÖR
När vi motionerar släpps ämnen fram i kroppen som gör att vi känner oss lugna, lyckliga och mer fokuserade. Vi känner mindre smärta både från något som gör ont i kroppen och det som känns jobbigt. Vi blir också mindre stressade, starkare, piggare och vi sover bättre.
Ytterligare info om fysisk aktivitet och stillasittande
HUR
Ålder 1-5 år
Uppmuntra rörelse, utelek och begränsa stillasittande
Ålder 6-17 år
Genomsnittligt 60 minuter per dag av pulshöjande aktivitet, kompletterat med träning tre gånger i veckan och regelbundna pauser från stillasittande.
MENTALA TALLRIKSMODELLEN
RELATIONER
VARFÖR
När vi regelbundet känner oss betydelsefulla för andra människor får vi utsöndring av hormonet oxytocin som både gör oss tillfreds och dämpar stresspåslag. Känner vi oss ensamma eller missförstådda får vi tvärtom aktivitet i hjärnans hotcentrum som på sikt kan leda till nedstämdhet och depression.
HUR
Genom att ge varandra vår närvaro, tid och positiva uppmärksamhet känner vi oss viktiga för varandra. Det kan vi göra på många olika sätt men där att bli hörd och sedd i fysisk närvaro av varandra ger störst effekt på välmående.
MENTALA TALLRIKSMODELLEN
FOKUS
VARFÖR
När vi har schysst fokustid får vi förutsättningar för att kunna lära oss nya saker genom att bygga nya kopplingar mellan nervceller i hjärnan. Det innebär att hjärnan formas om och skapar snabbare kopplingar för det som vi ägnat vår uppmärksamhet åt och det bidrar till att vi skapar ett minne för detta.
HUR
Tid då vi fokuserar på en sak i taget, har en distraktionsfri arbetsmiljö och tid att ägna oss åt tankemässigt krävande uppgifter.
Det kan t.ex. innebära att lägga mobilen i ett annat rum när vi ska fokusera för att inte låta tankemässiga resurser gå åt till att hindra impulsen att vilja plocka upp den.
MENTALA TALLRIKSMODELLEN
CHILLTID
VARFÖR
När vi har kravlös tid att ägna åt vad vi vill utan några förväntningar på prestation får vi chans att koppla av vilket är avstressande för oss. Kan vi då vara lekfulla, spontana och kreativa får vi ytterligare vinningar i välmående.
HUR • Sömnbehov vid olika åldrar
Chilltid kan vara att exempelvis rita, sjunga, pyssla, leka, jobba med händerna, slösurfa, slögame:a eller kolla på TV. Det viktiga är att det inte finns några krav eller förväntningar om prestation.
MENTALA TALLRIKSMODELLEN
Aktiviteter
VARFÖR
Att vi ägnar oss åt saker som
betyder något för oss är viktigt för
vår drivkraft och motivation. Det är
kopplat till frisättning av ämnet
dopamin som fungerar som ett
bränsle för att vi ska ta oss an saker.
Att delta i organiserade
fritidsaktiviteter är kopplat till högre
välbefinnande hos unga.
HUR
Det kan uppnås både genom att:
vara del av en grupp med ett gemensamt mål (game:a med ett lag, sjunga i kör, sporta etc.),
fritidsaktivitet som känns utvecklande (fäktning, schack,
skapande etc.)
ge av sin tid
och hjälpa andra människor (delta i
frivilligorganisation, läxhjälp till yngre,
läsa för äldre, språkcafé etc).
MENTALA TALLRIKSMODELLEN
Hjärnvila
VARFÖR
Hjärnan behöver regelbundet tid då tankarna får vandra fritt - utan stimulans utifrån. Då aktiveras helt andra områden i hjärnan som visats viktiga för vår återhämtning. Hjärnvila är också kopplad till ökad förståelse för oss själva och andra och bättre minnesinlagring. Det är också då vi har möjlighet att komma på nya idéer.
HUR
Hjärnvila får vi när vi tomglor, mediterar, vilar, tar en dusch eller ett bad, en promenad i naturen, gör yoga eller på annat sätt stänger av de mer stimulerande intrycken från omvärlden. Det gäller alltså att då inte lyssna på podd, kolla på klipp eller läsa. Avslappnande musik, regnljud eller dylikt kan dock fungera så länge det tillåter de egna tankarna att ta plats.
Write your awesome label here.
Login or sign up to start learningLogin to start learning