Till alla viktiga vuxna

Har du ett barn eller en ungdom i din närhet som arbetar med materialet från Det syns inte? Här hittar du tips på hur du kan stötta dem hemifrån för att främja en positiv personlig utveckling.

ÖVERSIKT  MODULER

Fråga din närstående ungdom vilken modul de arbetar med just nu.
Under respektive modul finns specifika klipp för vårdnadshavare. 

Mentala tallriksmodellen

Din hjärna har 7 grundbehov - lär dig uppfylla dem så har du goda chanser att må bra och lyckas med det du vill göra.

Prestera utan ångest

Lär dig varför det kan vara så läskigt att prestera. Och hur du flyttar tankarna från ångesten till det som ska göras.

Ta kontroll över din uppmärksamhet

Uppmärksamheten är dörren till vår hjärna. Hur fungerar den egentligen? Och vad behöver vi för att kunna fokusera?

Forma din hjärna

Hjärnan formas av det vi matar den med. Och tankar vi tänker många gånger. Lär dig forma din hjärna mer som du vill ha den.

Sociala medier & spel - 
så äger du din tid

Lär dig vilka trix de digitala medierna använder för att styra ditt beteende. Och hur du kan använda samma knep för att ta tillbaka kontrollen över din tid.

Överenskommelser om 

Digitala medier

Här hittar du forskningsbaserade tips om hur ni kan hitta bra gemensamma förhållningssätt kring digitala medier. Baserade på Folkhälsomyndighetens rekommendationer 2024.

Intro till serien

Generella referenser

Ämnesspecifika tips och resurser finns under varje video. 
I vår podd intervjuas ledande experter på olika teman och ger fördjupad kunskap. Vår app innehåller översiktlig info om hjärnan och våra behov, en lång rad vardagstips samt ett självskattningstest. Den samlar inte in någon data och är enkel att använda. 

Mentala tallriksmodellen

I appen finns info, tips  om hjärnans grundbehov och ett självskattningstest utifrån mentala tallriksmodellen.

I avsnitt 4 av podden går  Sissela Nutley igenom den mentala tallriksmodellen i detalj. Vårt föräldrabrev är enkelt att distribuera och har använts som diskussionsunderlag om vardagsbalans på många skolor och arbetsplatser. 

Redan lyssnat på avsnitt 4? Här kommer mera:

Hjärnan mår ju bättre av motion. Men hur mycket behövs? Vilken typ av motion? Och på vilket sätt mår vi bättre? Läkaren och forskaren Carl Johan Sundberg ger oss detaljerna i avsnitt 5 av Det syns inte podden.  

Forma din hjärna / del 1 

I avsnitt 7 av podden pratar psykologen och författaren Siri Helle om våra inre monster, våra relationer till varandra och våra smartphones. Och vad vi kan göra för att sociala medier ska bli en positiv del av våra liv. 

Forma din hjärna / del 2 

Tankefällor har har länge varit ett begrepp inom kognitiv beteendeterapi och det finns många kostnadsfria källor med fördjupning. Kan man tänka sig att lyssna på engelska så berör podden  "Feeling Good" mängder av olika teman. I avsnittet Truth-based techniques diskuteras några av de mest beprövade metoderna för att bemöta tankefällor. 

Prestera utan ångest

Lyssna på avsnitt 6 av podden! Martin Forster är psykolog och en av Sveriges populäraste författare inom familjerelationer och föräldraskap. Här går han på djupet om hur vi kan hjälpa varandra minska prestationsångest. 

SoCIALA MEDIER & SPEL

- så äger du din tid
I poddavsnittet och den kortare videon delar spelfantasten och psykologen Oscar Foldevi med sig från sitt arbete med att hjälpa gamers till en mer balanserad vardag, och pratar interaktionsdesign med Sissela Nutley. I avsnitt 7 av podden ger psykologen Siri Helle tips om hur vi kan förhålla oss till sociala medier. 

För dig som kan tänka dig material på engelska rekommenderar vi varmt källorna nedan. Center for Humane Technology har resurser för föräldrar och ungdomar om hur vi kan förbättra vår relation till digitala medier. Your Undivided Attention är en omfattande källa för kunskap om hur tekniken påverkar våra liv. Börja till exempel med avsnittet Down the Rabbit Hole By Design där vi får inblick i hur Youtubes rekommendationer påverkar våra beteenden. 

Ta kontroll över din uppmärksamhet

Uppmärksamheten är porten till vår hjärna. I avsnitt 1 av Det syns inte-podden berättar Sissela Nutley om hur den fungerar, och vad vetenskapen lärt oss om hur vi kan fokusera bättre.