MENTALA TALLRIKSMODELLEN

SÖMN

SÖMN

Varför är sömn så viktig?
Att sova ordentligt är kanske den enskilt viktigaste faktorn för vårt välmående. Under sömnen får kroppen och hjärnan möjlighet att återhämta sig, bearbeta intryck och hantera känslor. En god natts sömn gör att den smartaste delen av hjärnan, pannloben, får lättare att styra våra beslut och beteenden. Sover vi däremot dåligt, tar de mer känslostyrda delarna av hjärnan över, vilket kan leda till sämre koncentration och impulskontroll, ökad irritation och fokus på det negativa.

Vad händer när vi sover?

Att sova ordentligt är kanske den enskilt viktigaste faktorn för vårt välmående. 

Under sömnen får kroppen och hjärnan möjlighet att återhämta sig, bearbeta intryck och hantera känslor. En god natts sömn gör att den smartaste delen av hjärnan, pannloben, får lättare att styra våra beslut och beteenden. Sover vi däremot dåligt, tar de mer känslostyrda delarna av hjärnan över, vilket kan leda till sämre koncentration och impulskontroll, ökad irritation och fokus på det negativa.

Hjärnan rensar och bearbetar

- minnen lagras och nya intryck sorteras.

Kroppen reparerar sig

– blodtrycket sjunker, musklerna slappnar av, immunsystemet byggs upp, celler byts ut och kroppens system får återhämtning.

Humöret stabiliseras

– tillräcklig sömn minskar risken för nedstämdhet och ångest.

Vanliga orsaker till sömnproblem

Det finns många orsaker till att ha svårt med sömnen och sömnbesvär blir allt vanligare. Delvis beror det på att vi lever i en ständigt uppkopplad värld där konstant stimulans av skärmar kan störa sömnen. Skärmljus lurar hjärnan att vara vaken, och innehållet vi konsumerar kan hålla tankarna aktiva långt efter att vi lagt oss. Många som tar med mobilen in i sängen skrollar längre än de tänkt och somnar senare. Dessutom kan vårt sätt att använda skärmen som distraktion under dagen göra oss ovana vid “bristen” på stimulans när vi väl ska varva ned, och göra att vi får svårare att stå ut med tystnad, långsamhet och egna tankar.

Tips för bättre sömn

Planera din sömn
Bestäm när du behöver lägga dig för att få tillräckligt med sömn
Skaffa en analog väckarklocka
Lämna mobilen utanför sovrummet
Ha en lugn nedvarvning
Ta ett bad/dusch, läs en bok och ge hjärnan tid att varva ner
Motionera dagligen
Regelbunden rörelse hjälper kroppen att somna snabbare och sova bättre
Hjärnvila på dagen
Snurrar tankarna när du ska sova? Träna på att bara vara med dina tankar på dagtid, när du inte är trött, det är mörkt och vi tenderar att oroa oss, så är du bättre förberedd när du ska somna. Se tips under Hjärnvila!

MENTALA TALLRIKSMODELLEN

Här kan du läsa mer om varje tårbit i vår interaktiva modell